Lélek-Jelen-Lét önismereti műhely

Kedd, 2024-04-23, 9:00 PM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | Érdekességek | Regisztráció | Belépés

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 10 » Személyiségtípusok és a négy elem
8:31 PM
Személyiségtípusok és a négy elem

SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK:

Melankolikus:
Komoly, befelé forduló, meditációra, belső vívódásra hajlamos.
Nem ritka esetükben a depresszióra való hajlam. Nehezen mozdítható, visszahúzódó. Érzelmei lassan alakulnak, nem erősek és nem tartósak. Megfelelő színe a sötétséghez közel álló kék.

Kolerikus:
Ingerlékeny, könnyen dühbe guruló, hamar felfortyanó.
Reakciói hirtelenek és erősen túlzottak. Feltűnő viselkedés jellemzi, ami részben fejlett öntudatának, részben állandó aktivitásának eredménye. Lobbanékony, érzelmei könnyen alakulnak, erősek és tartósak.
A színbeli megfelelője a meleg, vérpezsdítő vörös.

Szangvinikus:
Barátságos, nyílt, derűs személyiség. Állandóan és megingathatatlanul optimista. Gyakran jellemző rá, hogy elhamarkodottan nyilatkozik vagy cselekszik. Sokszor ellentmondásba keveredik. Érzelmei könnyen és gyorsan alakulnak ki, ezek erősek, de nem tartósak.
Színe a derűt és fényt leginkább sugárzó sárga.

Flegmatikus:
Egykedvű, közömbös, unott. Nem igazán lehet lelkesíteni, minden egyformán hidegen hagyja. Sem nagy érzések, sem nagy események nem zökkentik ki monoton közömbösségéből. Földhözragadt típus, anyagias szemléletű. Érzelmei nehezen keltődnek fel. Érzései gyengék, és nem tartósak.
Színe a zöld.
 

ELEMEK:

Tűz (kolerikus)
Jegyek: kos, oroszlán, nyilas

A lélekben él.
A tűzjegyek egyik jellemzője a nagy tapasztalatvágy és az örömteli hozzáállás az élethez. A teremtés eleme, az életerő megtestesülése, életigenlés, optimizmus, életöröm és spontaneitás a fő jellemzői. Az intuíciónak, a ráérzésnek igen nagy szerepe van. Ami érzelmeire hat, ami indulatba hozza, az egyben cselekvésre készteti, mégpedig az érzelmet követő gyors cselekvésre.
Legfontosabb számára, hogy higgyen abban, amit tesz.
Mivel a lélek eleme, messzire képes elmenni inspirációt és célt keresve, a mindent felemésztő víziója nélkül nem lenne új horizont. A legaktívabb és a legemésztőbb energiája az állatövnek.
Az új lehetőségek és a megújulás eleme, a tűz nélkül nincsen átalakulás.
A tűz elemben születettek gyors észjárásúak és ösztönösen cselekszenek.
Tüzes elméjük a megérzésekre hallgat, és képes az éterből is ihletet meríteni.
Függetlenül attól, hogy hatalmas léptékben ért-e meg valamit, vagy csak a következtetésekre ugrik, a tüzes elem már születése óta tanulja, hogyan hallgasson a megérzéseire. Amit megtervezett, annak nekivág, azonnal cselekszi, nem szereti halogatni a dolgokat, és nem tekint a körülményekre. Kiválóan alkalmas emberek úttörőmunkára, kezdeményező előretörésre, vezetésre, példamutatásra, bátrak és optimisták, viszont nem előnyük a kitartás, gondjaik lehetnek a monoton munkák felvállalásánál, a kitartással. Elsősorban a jövő érdekli, és kevésbé a múlt. Szeretetét, gyűlöletét nyíltan megmutatja.
 

Föld (melankolikus)
Jegyek: bika, szűz, bak

Élet az anyagban.
A négy elem közül a föld a biztonságtudatos és messze a leggyakorlatiasabb. Alakot akar teremteni a káoszból, mintázza és alakítja az anyagot. Az érzékeire közvetlenül ható világ, a reális valóság hat rá igen erősen. A vágyak, remények kevésbé befolyásolják, cáljától eltéríteni pedig nem tudják. Jellemző rájuk a biztonságigény, röghöz kötöttség, a lassúság, a kitartás és az állhatatosság, a hagyománytisztelet. Ereje abban van, hogy amit eltökélt, azt következetesen megvalósítja. Megbízhatósága, erős kötődése, meggondoltsága szintén értékei közé sorolható. A földből született teremtmények szilárdak és kitartók.
Termékeny, megfogható jegy, amely a fizikai testhez, a fizikai érzékekhez kötődik.
Azok a személyiségek, akiknél a föld elem hangsúlyos, az öt érzéküket használják arra, hogy megteremtsék a körülöttük lévő világot. És az olyan gyakorlatias, alapvető szükségletekre összpontosítanak, mint túlélés, a biztonság, az étel és a meleg.
Ebben az elemben meg lehet bízni, rájuk bízott feladatot elvégzik.
Nehézséget jelent számukra a változás, a kockázat vállalás. Ezért fennáll a a veszélye, hogy megrögződik elért eredményeiben. A föld jegyek szeretnek másokkal együttműködni és felismerik a fizikai kapcsolat értékét, viszont a föld önálló elem. A föld jegyek szülötteinek nincs szükségük másokra ahhoz, hogy működjenek. A materiális érdeklődés kiváló alap a befektetői, gazdálkodói karrierhez, stabil munkatársak és kiszámíthatóak, ellenben nem tudnak kockáztatni, elengedni, nehezen illeszkednek a gyorsan formálódó körülményekhez.
 

Levegő (szangvinikus)
Jegyek: ikrek, mérleg, vízöntő

Élet az elmében.
A levegő a legintellektuálisabb és legtalálékonyabb az elemek közül.
A szellem, a gondolat világa kerül előtérbe. Jellemzőjük a mozgékonyság, a könnyedség, a kötetlenség, a szerteágazó figyelem, s nagyon erősen kötődik hozzájuk az intellektus. Élénkek, olykor túl gyorsak és igazi társasági emberek. Az élet materiális oldala nem érdekli őket, hiszen olyan összekötő elem, amelyiket az hajt, hogy kommunikálhasson és gondolatait megoszthassa másokkal.
A levegő vágyik az eszmecserére, a mentális összhangot a szenvedély fölé helyezi.
Igényli a társaságot. Szüksége van arra, hogy hasson másokra, fogékony a barátságra, egyben rá is szorul mások szimpátiájára. Vállalkozó kedvű és mozgékony. rák
Könnyen túl lendül az átlagos tempón, ha valami fellelkesíti.
Mások irányítását elfogadja, persze csak azokét, akiknek ad a véleményére, tudására. Törekszik arra, hogy mindenről nyíltan őszintén ítéletet alkosson.
Akinek a horoszkópjában hangsúlyos a találékony levegő elem, igazi ötletember, végtelen sok új lehetőséget lát maga előtt. Bár nem mindig gyakorlatias, gyakran támaszkodik másokra a kivitelezésben, de ő az inspirátor és a változások elindítója. Racionális, de mégis intuitív szféra: a levegő személyiségtípusára jellemző, hogy hatalmas mennyiségű adatot gyűjt össze, aztán nagy lépésekben feldolgozza őket, de nem ismeri fel az összes lépést és kapcsolatot.
Képviselői a diplomáciának és médiának, alaptermészetük az intellektuális mozgás szeretete, ha röghöz kötnénk őket, elillannának, mint a szél, hamar munkahelyet váltanának.
 

Víz (flegmatikus)
Jegyek: rák, skorpió, halak

Élet az érzelmekben.
A víz az elemek közül a legkifinomultabb és legérzékenyebb.
A víz önelemző jegy a maga belső ritmusában áramlik és hallgat az erős érzelmek hívására. Lélek és érzések kerülnek itt előtérbe, valamint az álmok világa. Ami érdekli, abba beleéli magát, szinte minden idegszálával ráhangolódik, feloldja magában, azonosul vele. Mindenkinél jobban, szinte fantasztikusan tud vágyódni. Mégis, vagy talán éppen ezért, olykor megelégszik átvitt jellegű, szimbolikus kielégüléssel is. A víz foglalkozik az érzésekkel, a változásokkal. A belső motivációit követve, gyakran tudat alatt reagál az érzelmi ingerekre.
Az elemek közül a legkevésbé tudatos és a legkevésbé racionális jegy.
A zodiákus művésze és költője. A víz jegyű embereknek szüksége van arra a tudatra, hogy szükség van rájuk, hiszen leginkább a kölcsönös érzelmeken keresztül tudják megtapasztalni saját magukat. Finom apróságokra vannak ráhangolódva, másoktól függenek ezért sebezhetők, néha félreértelmezik a jeleket, mert a saját érzelmeik félre vezetik őket. Ha víz megérzései működnek, a tudás belső szintjét is elérheti, amely túlmutat az öt érzékszerven. Ez az érzékelés és a megérzés zsigeri ösztöne. Átformáló ereje igen nagy, amit azzal ér el, hogy először átengedi magát a külső hatásoknak, szinte azonosul a vele kapcsolatban álló emberekkel, majd saját belső törvényei szerint feldolgoz mindent és újjá szülve adja vissza.
Tehát hozzájuk köthető a leginkább az érzékenység, érzelem, a befogadás, a gondoskodás, valamint a bezárkózás.
Nagyon mély lelkiséggel képesek empatikus munkakörök betöltésére, emberekkel való foglalkozásra, a környezet érzékelésének jó képességét üzleti területen is magukban hordozzák, azonban nem mindig sikerül függetleníteni magukat hangulataiktól, érzelmi azonosulásuktól..
 

Gyors és erős: KOLERIKUS TŰZ
Lassú és erős: MELANKOLIKUS FÖLD
Gyors és gyenge: SZANGVINIKUS LEVEGŐ
Gyengéd és lassú: FLEGMATIKUS VÍZ
 

 
Kategória: Számmisztika | Megtekintések száma: 3768 | Hozzáadta: KicsiLélek | Tag-ek(kulcsszavak): melankolikus, KOS, flegmatikus, szangvinikus, szűz, személyiségtípusok, oroszlán, bak, bika, nyilas | Helyezés: 0.0/0

Honlap-menü

Japán oktatás

Belépés

Keresés

Naptár

Pontos idő

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
lelekjelenlet.ucoz.hu PageRank

Látogatók innen

free counters
Free counters