Lélek-Jelen-Lét önismereti műhely

Szombat, 2024-04-20, 12:01 PM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | Érdekességek | Regisztráció | Belépés

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 8 » Szakrális csakra (Szexcsakra)
5:53 PM
Szakrális csakra (Szexcsakra)

 
Helye: alhas, a belső nemi szervek magasságában

Színe: narancssárga

Alapelve: család, szexualitás, szaporodás, kapcsolat a testtel

Eleme: víz

Endokrin mirigyei: petefészek a nőknél, here a férfiaknál

Hormonjai: a szexuális hormonok, ösztrogén és progeszteron a nőknél, tesztoszteron a férfiaknál

Érzékelése: ízlelés, és az ivarmirigyekért felelős

Testrészei: nyelv, nemi szervek, izmok

Temperamentuma: kolerikus

Megerősítése: „Közeledem másokhoz."

Mantrája: vam
 
Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás

Problémája: szeretethiány, szexuális gondok, gyermektelenség, saját testtel való elégedetlenség

Szenvedése: paráznaság

Témája: féltékenység, ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése, szexualitás, kapcsolat a saját testtel és más testével.
 
Ide tartoznak továbbá: érzelmi és mentális társítások, a vágyak, élvezet, étvágy, függőség, függetlenség, a trauma, az önelemzés, határozatlanság, állhatatosság, az önbecsülés hiánya, bölcsesség, alkotás, kreativitás, érzékiség, az öröm, a hisztéria, és a depresszió.

Spirituális jelentése az ösztön, egyéniség, hűség és a valakihez tartozás szükségessége.

A második csakra az érzelmi test réteghez kapcsolódik az aurában.
Problémájával akkor szembesülünk, amikor nem megfelelően működik életünkben a szexualitás. Elfojtjuk vagy éppen túlzottan hajszoljuk a szexuális energiát. Ha féltékenységet érzünk, illetve nem tetszik a saját testünk.

Jung számára ez a határtalan tudattalan és a szexuális ösztönök helye. Az örök vágy női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg. E csakra fő témája a férfi-női polaritás, amely egy harmadik témán, a szerelem hatalmán keresztül oldódik fel, összekapcsolva a két pólust. A férfi és női princípiumok polaritása nem csak szexualitáshoz vezet, hanem tudatunk kialakulásához is.
 
Freud foglalkozott behatóbban a szexcsakrával. Álmai segítségével rájött, hogy a szexuális problémák gyakran először pénzügyi problémaként jelentkeznek az álomban. A pénzgondok és a túlzott birtoklási vágy összefüggésben áll a harmadik csakrával is.

Betegségei: A szexcsakra szabályozza testünk folyadék-háztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a Hold befolyása alatt áll.
A párkapcsolati problémák széles skálája tartozik ide, mint például: a közelség és távolság, az odaadás és a dominancia témái.
A legtöbb betegséget a kapcsolati problémákon kívül az okozza, hogy nem szeretjük magunkat eléggé, ami gondot okoz a nemi szervekben.
A szexcsakra energiái csökkennek, a személy szürkévé, bátortalanná és gátlásossá válik.

Testi szinten: bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzés, hajhullás, hereproblémák, méhproblémák, petefészek-ciszta, impotencia, a prosztata megbetegedései, mellbetegségek, étkezési zavarok, kóros elhízás, orgazmus problémák.

Blokk a szakrális csakrában: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.

Freud tanítványa, Wilhelm Reich „Az orgazmus funkciója" című könyvében használta az orgazmus-potencia kifejezést. Azt a megnyilvánulást érti ezen, amellyel teljesen átadjuk magunkat a szexuális energia szabad áramlásának, hogy az maximálisan le tudjon vezetődni. Az orgazmus-potencia a szexcsakra energiáinak szabad áramlását fejezi ki.
Az emberi szexualitást vizsgálva Reich megállapította, hogy a szívtájéki szorító érzések oka az, hogy a szexuális energia a szív szintjén raktározódik.

Jack Lee Rosenberg bioenergetikus azt állítja, hogy a szexcsakra energiája könnyen átcsúszik más csakrákba, ahol félelmet és szorítást okozhat.
A csakrához a petefészek és a here tartozik mint endokrin mirigy, és ezzel együtt az ösztrogén és a progeszteron mint női hormonok, valamint a tesztoszteron mint férfi hormon. Ez a három hormon kihat a testalkatra, a fiziológiára és a lélekre is, így meghatározzák megjelenésünket és hangulatainkat is.
Kategória: Csakrák | Megtekintések száma: 1447 | Hozzáadta: KicsiLélek | Tag-ek(kulcsszavak): szexcsakra, trauma, tesztoszteron, kolerikus, függőség, kreativitás, hormonok, szexualitás, szakrális csakra, ösztrogén | Helyezés: 0.0/0

Honlap-menü

Japán oktatás

Belépés

Keresés

Naptár

Pontos idő

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
lelekjelenlet.ucoz.hu PageRank

Látogatók innen

free counters
Free counters