Lélek-Jelen-Lét önismereti műhely

Hétfő, 2024-04-29, 11:33 AM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | Érdekességek | Regisztráció | Belépés

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 9 » Kamilla
8:00 PM
Kamilla

A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni.
A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, továbbá immunserkentő hatással is rendelkezik. 
A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethetők a fogíny, a száj és a torok gyulladásai.
Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír.
Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.
Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást, tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas.
Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások esetén is.
A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer".
A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.
A szépségápolásban is gyakran használják, mivel a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak  és nyugtatja a fejbőrt.
A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges.

Tea: Forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le. Napi adag: 3-4 csésze.
 
Fürdő: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Két maréknyi virágzatot tegyünk a fürdővízbe.
 
Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adjunk 1 dl vízhez, naponta többször használjuk öblögetéshez.
 
Gőzölés (inhalálás): Tegyünk 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázzuk le, és hajoljunk fölé. Fejünket törülközővel fedjük be, és kb. 10 percet inhaláljunk. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.
 
Borogatás: Tegyük a kamillát egy mullkendőbe, és forrázzuk le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.
 
Olaj: Morzsoljunk szét maréknyi kamillavirágzatot, keverjük össze 150 ml szójaolajjal, zárjuk le légmentesen üvegbe, és tegyük napos helyre. Naponta rázzuk fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrjük át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodjuk ki. Töltsük újra légmentesen zárható üvegbe. 

Fontos:
Az arra érzékenyeknél a kamilla allergiás tüneteket válthat ki.
Kategória: Gyógyító növények | Megtekintések száma: 1864 | Hozzáadta: KicsiLélek | Tag-ek(kulcsszavak): vírusos, kamilla, tápcsatorna, kamillaolaj, fürdő, fogzási fájdalmak, hiperaktív, bélgyulladás, Tea, gyulladáscsökkentő | Helyezés: 0.0/0

Honlap-menü

Japán oktatás

Belépés

Keresés

Naptár

Pontos idő

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
lelekjelenlet.ucoz.hu PageRank

Látogatók innen

free counters
Free counters