Lélek-Jelen-Lét önismereti műhely

Péntek, 2024-04-26, 11:48 AM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | Érdekességek | Regisztráció | Belépés

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 10 » Csicsóka
12:17 PM
Csicsóka

A csicsóka gumója fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb.
A gumókban 14-16% inulin és polifrukto-zánok vannak. Az ezekből keletkező fruk-tóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyor-sabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza a laktató hatást, és meggátolja a székrekedés kialakulását.

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységé-nek maximumát érje el.

Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A káros baktériumok inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy a bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy gyümölcsléhez adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Fokozott trigliceridképződést segítő hatása a vér szabad zsírsav-tartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív- és érrendszeri hatást eredményez.
 
A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancslébe. 

 A rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysav-szintje, így a túltáplálkozásból eredő elhízás, vesekő, köszvény, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelke-dő jelentőségű táplálékunk.

Az ösztrogén toxikus formája a mellrák rizikóját növeli. Az inulin a bélflóra normalizálása útján az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.

Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.

A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt.
A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák, ugyanis bizonyított a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása.

A Flavantic Egészségvédő Klub a csicsókát egy különleges magyar szabadalom alapján instant formában forgalmazza.

Ebben a formában olyan mennyiség juttatható könnyedén a szervezetbe, mellyel már terápiás hatás is elérhető.
Kategória: Gyógyító növények | Megtekintések száma: 1180 | Hozzáadta: KicsiLélek | Tag-ek(kulcsszavak): csicsóka, inulin, vesekő, koleszterin, szív- és érrendszeri, diabetikus, székrekedés, hipertónia, élelmiszer-allergiák, köszvény | Helyezés: 0.0/0

Honlap-menü

Japán oktatás

Belépés

Keresés

Naptár

Pontos idő

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
lelekjelenlet.ucoz.hu PageRank

Látogatók innen

free counters
Free counters