Lélek-Jelen-Lét önismereti műhely

Péntek, 2024-03-29, 2:44 PM

Üdvözöllek Vendég | RSS | Nyitólap | Érdekességek | Regisztráció | Belépés

Nyitólap » 2011 » November » 1 » Íriszdiagnosztika
1:11 PM
Íriszdiagnosztika

Leonardo da Vinci írta: „A szem a lélek tükre”... „A látás szempontjából három embertipust lehet alapvetően megkülönböztetni: Az első aki lát. A második aki látja ami előtte megjelenik. És a harmadik aki nem lát...”

Az íriszdiagnosztika (más néven iridológia) az alternatív gyógyászat körébe tartozó módszer, melynek támogatói szerint a szivárványhártya – iris - és az ínhártya felületén látható színek, minták és a szem egyéb jellegzetességei alapján információkat lehet szerezni a páciens általános egészségi állapotáról.
 
Az íriszdiagnosztikát alkalmazók megfigyeléseiket úgynevezett írisztérképekkel vetik össze, melyek a szivárványhártyát az egyes testrészeknek és szerveknek megfeleltetett részterületekre osztják.
Az íriszdiagnoszták az írisztérkép segítségével tesznek különbséget az egészséges és a gyulladt, beteg, túlműködő stb. szervek között. Az íriszdiagnoszták szerint így információ nyerhető a páciens betegségre való hajlamairól, múltbeli betegségekről és a jövőben esetleg kialakuló kóros egészségi állapotról.
 
Az írisz elemzése során nem konkrét betegségeket ismernek fel, hanem azt hogy az alkalmazott térkép, illetve tapasztalatok alapján milyen kórós elváltozások esélye látható. Jelezhetik a páciens bizonyos betegségekre való hajlamát, mutathatnak múltbeli problémákat, vagy kóros elváltozások kialakulásának jövőbeni esélyét.
 
Az íriszdiagnosztika állításait nem támasztják alá tudományos vizsgálatok.
 
 
Fontos figyelmeztetés:
 
Tudni kell, hogy tapasztalatok nélkül egy írisztérkép megtekintése és összehasonlítása nem elég és nem ajánlott ahhoz, hogy a saját vagy a páciens állapotáról bármit megállapítsunk!
Az ilyen próbálkozásokból születnek azok a félreértések, amelyek miatt ellenzik, elítélik az íriszelemzést. Számtalan jelenség van, amely nem fér el az írisztérképen - és egy részét nincs is értelme rátenni. 
 
Az íriszdiagnosztikát nem tekinthetjük megbízható módszernek. Például a fájdalomcsillapítók még a legsúlyosabb műtétek hatását is kikapcsolják az íriszen. Ebből az is következik, hogy az íriszdiagnosztikát nem ajánlott önálló és kizárólagos módszerként alkalmazni.
Az idegrendszer működése összetett, bonyolult ingerforgalommal és összetett anyagcserével. Minden gyógyszer vagy egyéb hatóanyag, amely neurológiai hatásával befolyásolja ezt az anyagcserét - következésképpen a kapcsolódó következményeket is befolyásolja.

Magyarországon az 1997-es egészségügyi törvény tette lehetővé a természetgyógyászat gyakorlását. Ezen belül, mint állapotfelmérő módszer a szemtréner szakma vizsga-előkészítő tematikájában szerepel az íriszdiagnosztika. A szemtrénerek az Egészségügyi Továbbképző Intézetben tesznek képesítő vizsgát, amely után ÁNTSZ-engedély birtokában gyakorolhatják az íriszdiagnosztikát, mint funkcionális állapotfelmérő módszert, de az íriszdiagnosztika önálló diagnosztikai módszerként nem használható. 
 
Amennyiben laikus íriszdiagnoszta gyógyászati eljárást ír elő, megsérti az egészségügyi törvényt.
Kategória: Terápiák, vizsgálati módszerek | Megtekintések száma: 1354 | Hozzáadta: KicsiLélek | Tag-ek(kulcsszavak): íriszdiagnosztika, írisztérkép | Helyezés: 0.0/0

Honlap-menü

Japán oktatás

Belépés

Keresés

Naptár

«  November 2011  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Pontos idő

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
lelekjelenlet.ucoz.hu PageRank

Látogatók innen

free counters
Free counters