Ahhoz, hogy lúgosításunk sikeres legyen, néhány alapvető szabályt be kell tartanunk. A lúgosító étrend összeállításánál figyelembe kell vennünk, mely ételek, italok azok, amelyek savasítanak.
A savasítás mértéke sem lehet közömbös, a gyengén, vagy közepesen savasító ételek fogyasztása korlátozottan engedélyezett. A lúgosító ételek fogyasztása viszont kifejezetten ajánlott - így étrendünk összeállításánál elsősorban ezeket a gyengébben vagy erősebben lúgosító ételeket-italokat részesítsük előnyben.
Tehát a lista:
Nagyon erős lúgosító hatású ételek pH 9,0
Citrom
Görögdinnye
Erősen lúgosító ételek - pH 8,5
Sárgadinnye
Aszalt datolya és füge
Lime (zöld citrom)
Mangó
Papaya
Petrezselyem
Szőlő (édes)
Spárga Kiwi
Körte (édes)
Ananász
Mazsola
Szilva
Gyümölcslevek, zöldséglevek
Lúgosító és közepesen lúgosító ételek - pH 7,5 - 8,0
Alma
Banán
Ribizli
Sárgarépa
Zeller
Egres
Füge
Fokhagyma
Grapefruit
Fejessaláta
Őszibarack
Nektarin
Borsó
Sütőtök
Spenót
Szőlő (kevésbé édes)
Szőlő (savanyú)
Körte (kevésbé édes)
Zöldbab, Brokkoli
Fejeskáposzta
Kelkáposzta
Karalábé
Narancs
Burgonya
Málna
Eper
Gyengén lúgosító és semleges ételek - pH 7,0
Mandula
Cseresznye
Kókuszdió (friss)
Uborka
Póréhagyma
Hagyma
Retek
Paradicsom
Gesztenye
Főtt tojás sárgája
Torma
Majonéz
Tofu
Szója bab
Szója tej
Szója sajt
Szezámmag
Olívaolaj
Figyelmeztetés:
A lúgosítás és a lúgosító életmódra való átállás előtt mindenképpen konzultáljunk háziorvosunkkal!
|