Mi az, ami bőségesen terem itthon, tartalmaz E, B1, B2, B6 vitamint, folsavat és biotint, az ásványi anyagok közül pedig nátriumot, káiumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, rezet, cinket?
A dió!
Olaja az emberi szervezet számára könnyen hasznosítható és egészséges olaj. Koleszterin nincs benne.
A dióbél fehérjetartalma meghaladja a hal hús és a tojás fehérjetartalmát.
Ha étrendünkben nincs legalább 15% olyan zsíranyag, mint az omega-3 és az omega-6 (a dióolajban előforduló olajok), akkor kulcsfontosságú életfunkcióink sérülnek. Ezeket az emberi szervezet nem tudja más anyagokból, más zsírsavakból előállítani. Ezért esszenciális zsírsavak. A dióbél fehérjéi tehát, szinte teljes értékűnek tekinthetők. Természetesen, erre más olajok, zsírok is képesek - pl. egyes halak zsíranyaga is -, de a nélkülözhetetlen olajsavak a dióbélben koncentráltan találhatók. A dió olajtartalmán belül a telítetlen olajsavak mennyisége a 7,5-szerese a telítettekének.
A telítetlen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavak iránti emberi szükségletet napi 10 db dióbél elfogyasztása tökéletesen kielégíti.
|